Pitypangos Zabkeksz

2023.05.01

A gyermekláncfűre, más nevén a pitypangra sokan gondolnak úgy, mint értéktelen gyomnövényre. Valójában azonban nagyon is egészséges és sokoldalúan felhasználható, tele értékes összetevőkkel.

A gyermekláncfű a húgyúti fertőzések gátja - Kutatások szerint orvosi medveszőlővel kombinálva a gyermekláncfű segíthet elpusztítani a húgyutakban megtelepedő kórokozókat . Arra viszont ügyelni kell, hogy ne használjuk túl sokáig a kivonatot, ellenkező eseten ugyanis kellemetlen mellékhatások jelentkezhetnek.

Támogatja az emésztést - A pitypangot régóta használják emésztési gondok, gyomorproblémák ellen. Kivonata segíthet a gyomor gyorsabb kiürítésében, illetve abban, hogy az elfogyasztott étel gyorsabban és könnyebben haladjon át a bélrendszeren.

Mandulagyulladás ellen is jó a gyermekláncfű - Egy korábbi tanulmány szerint a gyermekláncfüvet tartalmazó teák vagy levesek fogyasztása mandulaműtét után felgyorsíthatja a gyógyulást és a regenerálódást.

Segít szabályozni a vércukorszintet - Cukorbetegek és prediabéteszesek számára is jó ötlet lehet gyermekláncfűlevet vagy -teát fogyasztani. Kutatások szerint serkenti az inzulintermelődést, ezáltal segít szabályozni a vércukorszintet.

A gyermekláncfű méregteleníti a májat - Számos kultúrában használják a gyermekláncfüvet a máj tisztítására, illetve gyógyítására. Mivel sok benne az antioxidáns, valamint gyulladáscsökkentő hatása is van, segíthet hosszú távon megőrizni ennek a fontos szervnek az egészségét.

Vízhajtó hatású - A gyermekláncfű természetes, enyhe vízhajtó, így segít eltávolítani a szervezetből a felesleges nátriumot és vizet. Ennek köszönhetően magas vérnyomással , illetve vesegondokkal küzdők számára is hasznos lehet.

Gyermekláncfűvel csillapíthatjuk a fájdalmat - Ha olyan növényi olajjal kenjük be a fájó ízületeinket, amelybe pitypangot áztattunk, az segíthet enyhíteni a kellemetlenséget. Az olajat, amelybe a növényt tesszük, tároljuk két hétig légmentesen záródó üvegben, majd ezután kezdjük felhasználni.

forrás: https://www.hazipatika.com/ 

  • 15 dkg liszt
  • 25 dkg aprószemű zabpehely
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1-2 teáskanál fahéj
  • 25 dkg margarin
  • 1 tojás
  • pitypang (A szörp készítéséből visszamaradt szirmok.)
    (250 gramm friss sziromból nekem préselés után 185 gramm maradt.)

  1. 200°C-ra előmelegítem a sütőt.
  2. Először egy tálba mérem a száraz összetevőket, majd alaposan összekeverem.
  3. A szobahőmérsékletű margarint kisebb kockákra vágom, majd összemorzsolom a lisztes keverékkel.
  4. Hozzáadom a tojást és a pitypangot, ezzel alaposan összegyúrom. Ilyenkor a margarin felolvad a kezem melegétől, így kissé ragacsos. Ezért 30-60 percre a hűtőbe teszem a tésztát, hogy újra megszilárduljon.
  5. Lisztezett deszkán fél centisre nyújtom a tésztát, majd tetszőleges formára szaggatom. Kb. 15 perc alatt készre sütöm. Ilyenkor még kissé lágynak tűnhet, de ahogy hűl megszilárdul. Ha szilárdra sütöm, akkor lehűlés után nagyon kemény lesz.

© 2023 KayTee hobbi blogja. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el