Pitypangos Zabkeksz
A gyermekláncfűre, más nevén a pitypangra sokan gondolnak úgy, mint értéktelen gyomnövényre. Valójában azonban nagyon is egészséges és sokoldalúan felhasználható, tele értékes összetevőkkel.
A gyermekláncfű a húgyúti fertőzések gátja - Kutatások szerint orvosi medveszőlővel kombinálva a gyermekláncfű segíthet elpusztítani a húgyutakban megtelepedő kórokozókat . Arra viszont ügyelni kell, hogy ne használjuk túl sokáig a kivonatot, ellenkező eseten ugyanis kellemetlen mellékhatások jelentkezhetnek.
Támogatja az emésztést - A pitypangot régóta használják emésztési gondok, gyomorproblémák ellen. Kivonata segíthet a gyomor gyorsabb kiürítésében, illetve abban, hogy az elfogyasztott étel gyorsabban és könnyebben haladjon át a bélrendszeren.
Mandulagyulladás ellen is jó a gyermekláncfű - Egy korábbi tanulmány szerint a gyermekláncfüvet tartalmazó teák vagy levesek fogyasztása mandulaműtét után felgyorsíthatja a gyógyulást és a regenerálódást.
Segít szabályozni a vércukorszintet - Cukorbetegek és prediabéteszesek számára is jó ötlet lehet gyermekláncfűlevet vagy -teát fogyasztani. Kutatások szerint serkenti az inzulintermelődést, ezáltal segít szabályozni a vércukorszintet.
A gyermekláncfű méregteleníti a májat - Számos kultúrában használják a gyermekláncfüvet a máj tisztítására, illetve gyógyítására. Mivel sok benne az antioxidáns, valamint gyulladáscsökkentő hatása is van, segíthet hosszú távon megőrizni ennek a fontos szervnek az egészségét.
Vízhajtó hatású - A gyermekláncfű természetes, enyhe vízhajtó, így segít eltávolítani a szervezetből a felesleges nátriumot és vizet. Ennek köszönhetően magas vérnyomással , illetve vesegondokkal küzdők számára is hasznos lehet.
Gyermekláncfűvel csillapíthatjuk a fájdalmat - Ha olyan növényi olajjal kenjük be a fájó ízületeinket, amelybe pitypangot áztattunk, az segíthet enyhíteni a kellemetlenséget. Az olajat, amelybe a növényt tesszük, tároljuk két hétig légmentesen záródó üvegben, majd ezután kezdjük felhasználni.
forrás: https://www.hazipatika.com/

- 15 dkg liszt
- 25 dkg aprószemű zabpehely
- 10 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1-2 teáskanál fahéj
- 25 dkg margarin
- 1 tojás
- pitypang (A szörp készítéséből visszamaradt szirmok.)
(250 gramm friss sziromból nekem préselés után 185 gramm maradt.)

- 200°C-ra előmelegítem a sütőt.
- Először egy tálba mérem a száraz összetevőket, majd alaposan összekeverem.
- A szobahőmérsékletű margarint kisebb kockákra vágom, majd összemorzsolom a lisztes keverékkel.
- Hozzáadom a tojást és a pitypangot, ezzel alaposan összegyúrom. Ilyenkor a margarin felolvad a kezem melegétől, így kissé ragacsos. Ezért 30-60 percre a hűtőbe teszem a tésztát, hogy újra megszilárduljon.
- Lisztezett deszkán fél centisre nyújtom a tésztát, majd tetszőleges formára szaggatom. Kb. 15 perc alatt készre sütöm. Ilyenkor még kissé lágynak tűnhet, de ahogy hűl megszilárdul. Ha szilárdra sütöm, akkor lehűlés után nagyon kemény lesz.