Pitypang szirup
A gyermekláncfűre, más nevén a pitypangra sokan gondolnak úgy, mint értéktelen gyomnövényre. Valójában azonban nagyon is egészséges és sokoldalúan felhasználható, tele értékes összetevőkkel.
A gyermekláncfű a húgyúti fertőzések gátja - Kutatások szerint orvosi medveszőlővel kombinálva a gyermekláncfű segíthet elpusztítani a húgyutakban megtelepedő kórokozókat . Arra viszont ügyelni kell, hogy ne használjuk túl sokáig a kivonatot, ellenkező eseten ugyanis kellemetlen mellékhatások jelentkezhetnek.
Támogatja az emésztést - A pitypangot régóta használják emésztési gondok, gyomorproblémák ellen. Kivonata segíthet a gyomor gyorsabb kiürítésében, illetve abban, hogy az elfogyasztott étel gyorsabban és könnyebben haladjon át a bélrendszeren.
Mandulagyulladás ellen is jó a gyermekláncfű - Egy korábbi tanulmány szerint a gyermekláncfüvet tartalmazó teák vagy levesek fogyasztása mandulaműtét után felgyorsíthatja a gyógyulást és a regenerálódást.
Segít szabályozni a vércukorszintet - Cukorbetegek és prediabéteszesek számára is jó ötlet lehet gyermekláncfűlevet vagy -teát fogyasztani. Kutatások szerint serkenti az inzulintermelődést, ezáltal segít szabályozni a vércukorszintet.
A gyermekláncfű méregteleníti a májat - Számos kultúrában használják a gyermekláncfüvet a máj tisztítására, illetve gyógyítására. Mivel sok benne az antioxidáns, valamint gyulladáscsökkentő hatása is van, segíthet hosszú távon megőrizni ennek a fontos szervnek az egészségét.
Vízhajtó hatású - A gyermekláncfű természetes, enyhe vízhajtó, így segít eltávolítani a szervezetből a felesleges nátriumot és vizet. Ennek köszönhetően magas vérnyomással , illetve vesegondokkal küzdők számára is hasznos lehet.
Gyermekláncfűvel csillapíthatjuk a fájdalmat - Ha olyan növényi olajjal kenjük be a fájó ízületeinket, amelybe pitypangot áztattunk, az segíthet enyhíteni a kellemetlenséget. Az olajat, amelybe a növényt tesszük, tároljuk két hétig légmentesen záródó üvegben, majd ezután kezdjük felhasználni.
forrás: https://www.hazipatika.com/

- 250 gramm pitypang (csak a szirom)
- 1 kg cukor
- 1 liter víz
- 2-4 dl frissen facsart citromlé
A pitypangot tiszta, nem útmenti szakaszról szedjük. Én az erdőben szedtem. Csak a virágok fejét szedtem le, de a többi része is ehető. Például a levelből szoktak salátát készíteni vagy szedvicsbe szokták tenni, én még nem próbáltam, de lehet ez lesz a következő.
- Itthon egy lavór vízbe áztatom 10-15 percre, hogy a bogarak kimásszanak a szirmok közül. Majd szűrőbe teszem és 30-60 percig hagyom kicsöpögni.
- A virágokból vagy kézzel kitépkedem a szirmokat vagy ollóval levágom úgy, hogy az alsó sziromlevelek már ne kerüljenek bele, mert attól keserű lesz a szörp. A szirmokat már azonnal az áztató edénybe teszem.
- Közepes hőmérsékleten melegítem a vizet és a cukrot rendszeres kevergetés mellett míg fel nem olvad teljesen. Ügyelek rá, hogy ne forrjon fel teljesen. Mikor ezzel kész vagyok, akkor leöntöm vele a pitypang szirmot. Pihentetem 4-6 órán át, közben néhányszor átkevergetem.
- Leszűröm a szirupot igyekszem a szirmokat alaposan kinyomkodni, de nem dobom ki.
- A leszűrt sziruphoz hozzátöltöm a citromlevet, majd üvegekbe adagolom. Én hűtőben tárolom, nálunk hamar elfogy.
Én a szirmot nem dobtam ki. Készítettem belőle kekszet. Ehhez a receptet itt találod.
