Csíráztatás

Csíragyűjtemény A-tól Z-ig (amiket kipróbáltam)
Bazsalikom
A bazsalikom csírája nagyszerű afrodiziákum. Antiszeptikus hatású, gyulladáscsökkentő, immunerősítő tulajdonságú, ami eredményes emésztési zavarok, és puffadás esetén is. Vizelethajtó, vesetisztító, kőoldó. Magas C, E, béta-karotin, vas, kalcium, A és B1 vitamin tartalom jellemzi.
Íze épp olyan, mint a felnőtt fűszernövényé, így ezt is használhatjuk fűszerként. Intenzív íze miatt önmagában nem ajánlom a fogyasztását, de egy salátában elkeverve nagyon finom.
Magja víz hatására nyálkásodik, ezért elsősorben mikrozöldként ajánlják, de egy cserépalátétben is tökéletesen csíráztatható.
Brokkoli
A brokkolicsíra számos pozitív hatással rendelkezik. Erősíti imunnrendszerünket és segít a vérképzésben is. A brokkoliban illetve csírájában izoláltak először egy ún. szulforafán nevű anyagot, amelyről kiderült, hogy számos rákellenes hatással bír. Lassítják a rákos sejteket elszaporodását testünkben, így pozitívan befolyásolja a sejtek egészséges fejlődését szervezetünkben, és lassítja a bőr öregedését is.Vitaminjai az A-, B-, C-, E- és a K-vitamin, ásványi anyagai pedig a kalcium,vas, foszfor, kálium és a magnézium.
Intenzív, enyhén csípős íze van, egyáltalán nem hasonlít a kifejlett brokkolihoz az íze.
Nagyon egyszerű csíráztatni, bármelyik módszerrel sikereket érhetünk el.
Lucerna
A lucernacsíra kimagaslóan gazdag beltartalma miatt a lagtáplálóbb csírafajta, a csírák uralkodójának is nevezhetjük. Nagyon sok C- és B-vitamint, fehérjét tartalmaz, valamint megtalálható benne az összes esszenciális aminosav. Rendkívül jó roboráló hatású, kimerültség, fáradtság esetén ajánlott rendszeresen fogyasztani belőle. A tavaszi tisztítókúrának is része lehet, mivel igen hatékonyan képes semlegesíteni, illetve kivezetni a felgyülemlett méreganyagokat.
A gyomor- és bélpanaszokkal küzdők számára valóságos áldás a lucernacsíra, mert mérsékli a gyulladást, valamint egy védőréteget képez a gyomor nyálkahártyáján. Ezáltal a gyomorfekély nem irritálódik, könnyebben gyógyul. A vastagbélgyulladás megelőzésére is jó választás a lucernacsíra.
Az érrendszer tisztogatója
Érrendszerünk állapota legnagyobb mértékben az életmódunkon múlik. A táplálkozással és kellő mennyiségű mozgással az erekben keletkező lerakódások, az érfalak gyengülése és az ezekből származó, akár végzetes kimenetelű betegségek nagy százalékban megelőzhetők lennének. Az érelmeszesedés megelőzése érdekében bevethetjük a fokhagymát, a szőlőmagőrleményt, illetve fogyasszunk sok flavonoidban gazdag zöldséget, gyümölcsöt. A lucernacsíra alapos és hatékony segítőtárs az érfalak megtisztításában. A rostja "leradírozza", a benne található szaponin pedig feloldja a lerakódásokat. Klorofill- és K-vitamin-tartalma megelőzi a vérrög kialakulását és csökkenti a vérzést. E tulajdonsága miatt azok, akik véralvadásgátlót szednek, mindenképp konzultáljanak orvosukkal, mielőtt lucernacsírát fogyasztanának.
Az idősek egészségének védőőre
A már említett értámogató hatásán kívül a lucernacsíra öregedést késleltető hatással is bír. Ezt az L-borostyánkősav-tartalmának köszönheti, amely a kötőszövetek rugalmasságáért felelős. Nagy mennyiségben tartalmaz szerves kalciumot is, így a csontok és a fogazat egészségét is védi.
Az időskorra felhalmozódó húgysav kristályok formájában kiválasztódik, és az ízületekre rakódva gyulladás, köszvény kialakulásához vezet. Ez ellen szintén nagyon hatásos a lucernacsíra. Kitakarítja a felesleges húgysavat a szervezetből, és magas ásványianyag-tartalma – kalcium, magnézium, szilícium, cink, szelén – segít az ízületek regenerálódásában.
Húgyhólyag- és prosztatagyulladás esetén is hatásos, védi a vesét. A mell- és méhnyakrák megelőzésére a benne lévő fitoösztrogének miatt szintén az egyik legalkalmasabb természetes segítő, de a már kialakult daganat esetén is hatékony.
Az íze igazán kellemes, ezért a gyerekek is nagyon szeretik. Nagyon egyszerű a csíráztatása bármelyik módszerrel.
Retek
A retekcsíra természetes antibiotikumnak is mondható. Hatékonyan tisztítja vérünket és légzőszerveinket is. Megtalálhatóak benne A-, B1-, B6-vitaminok, valamint az ásványianyagok közül a kálium, a vas, a foszfor, és a folsav is. Kiváló méregtelenítő és immunerősítő.
Intenzív, csípős retek íze van. Nagyon egyszerű csíráztatni mindegyik módszerrel. Érdemes megjegyezni, hogy a gyökere szőrös, ne dobd ki az nem penész.
Vöröskáposzta
Vöröskáposzta csíra erősíti a csontokat. Brit tudósok szerint a káposztafélékben lévő anyagok hatékonyan csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, a sok káposztát fogyasztók körében.
Tartalmaz:
aszkorbigént, glükozilonátokat.
-Kalcium tartalma megegyezik a tej kalcium tartalmával.
-Daganatnövekedést blokkoló enzimeket tartalmaz.
-Fekélygyógyító vegyületet, U-vitamint.
-Indolt, ami a ráknövekedés potenciális ellenszere.
-Növényi antioxidánsokat, flavonoidokat.
Hatása:
-erősíti a csontokat, fogakat, nyirokmirigyeket.
-glükozilonátok nevű vegyületcsoportja megakadályozza a rák kialakulását
-leghatásosabb növényként említik a nyelőcső-, gyomor-, vastagbél-, végbélrák leküzdésében
-kiemelkedően fontos szerepe lehet a tüdő-, prosztata- valamint a hólyagrák legyőzésében is
-hormonoktól függő daganatok (például a mellrák és a bőrrák bizonyos fajtái) növekedését megakadályozza.





